"Adaletsizliği bir yangından daha çabuk onlemeliyiz."
Adalet, her insanın hakkı olan, herkesin eşit muamele görmesini sağlayan bir kavramdır. Adaletsizliğin olmadığı bir toplumda, insanlar birbirlerine güvenir, huzur ve barış içinde yaşarlar. Ancak adaletsizlik olduğunda, toplumda huzursuzluk, güvensizlik ve çatışmalar ortaya çıkar. Herakleitos'un "Adaletsizliği bir yangından daha çabuk önlemeliyiz" sözü, adaletsizliğin bir toplum için ne kadar tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır. Bir yangın, kısa sürede büyük bir hasara neden olabilir. Adaletsizlik de aynı şekilde, toplumda kısa sürede büyük sorunlara yol açabilir.
Daha Fazla Bilgi
"Adalet Ancak Hakikatten, Saadet Ancak Adaletten Doğabilir"
Bizim varlığımız hukuk güvenliğinin, bizim bağımsızlığımız bağımsız yargının ön değil, öz koşuludur. Biz avukatız. Biz yargının “olsa da olur”u değil, “olmazsa olmazı”yız. Biz avukatız. İnsanlarımızın masumiyet karinesinin, yurttaşlarımızın lekelenmeme hakkının, bütün haklarının savunması bizden sorulur. Tarih boyunca olduğu gibi, bugün de böyledir, yarın da böyle olacaktır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kalitesinin ve güvenilirliğinin, bu konudaki endişelerin altını çizmek, halkın ve hakkın savunucusu olan, hukuk ve insan hakları ihlallerine cesaretle karşı koymakla yükümlü ve görevli olan bizlerin en önemli sorumluluğudur. Susmak, mesleğimizin doğasına aykırı olduğu kadar, hukuksuzluğa ortak olmaktır aynı zamanda. Hukuk yoksa, varlığımızın da hiçbir anlamı yoktur çünkü bizim. Anatole France “Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir." der. İşte, dünyanın her yerinde, hakikatin bulunarak adalete ulaşılabilmesi için, adalete ulaşabilen mutlu bir toplum için varız biz. Hukuk yoksa adalet, hukuk yoksa yargı, hukuk yoksa hayat yalnızca içi boş sözcüklerden ibarettir. Adalet yoktur hukuk yoksa. Biz yoksak adalet yoktur. Hukuksuzluk mutsuzluk, hukuksuzluk umutsuzluk, hukuksuzluk yoksulluktur.
Daha Fazla Bilgi
"Adalet Mülkün Temelidir"
Herkese hak ettiğini vermek, dağıtım sırasında kişilerin katkı ve yeteneklerini dikkate almaktır. Bu bağlamda adalet, verilen ile hak edilen arasındaki dengeyi ve oranı ifade eder. denge bazı hâllerde eşitlikle gerçekleşir; ancak burada eşitlik değil denge esastır. Nitekim hukukta diyet ve tazminat yoluyla adaletin sağlanmasında denge gözetilir. Aynı şekilde suç ve ceza arasında da dengenin gözetilmesi gerekir. Sosyal adalet anlayışında da ölçü eşitlik değil, dengedir. insan hayatı açısından adalet, bireyin dengeli, ahlaklı, erdemli ve takva ile muttasıf bir kişiliği haiz olmasını amaçlar. Hukukun gözettiği bir gaye olarak adalet toplum hayatında birliği beraberliği gözetmek, zulmü ortadan kaldırmak ve her hakkı hak sahibine vererek toplumsal barışı sağlamayı amaçlar. Bu manada devlet ve toplum hayatının bekası adalete bağlıdır. Nitekim "Adalet mülkün temelidir" sözü de bu gerçeği ifade eder.
Daha Fazla Bilgi